this site is not maintained any more, please check seas.elte.hu
Was this page helpful?

trafo

  Table of contents
  No headers

  Grand Prix de Danse, Helpmann Award, a német Tanz folyóirat legjobb előadásának járó díja – újra hazánkban a nagysikerű DV8!

  DV8 (UK):JOHN
  2014.10.01-03. 20.00
  Trafó Kortárs Művészetek Háza
  Október 2-án az előadás előtt a KONTRÁban (a belépés ingyenes)
  FILMVETÍTÉS
  18:00-tól levetítjük a DV8 The Cost of Living (2004) című lelkesítő és sok díjat elnyert kisfilmjét.
  BESZÉLGETÉS / KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
  18:30-tól Lloyd Newsonnal, a rendezővel Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító beszélget angol nyelven.

  Az előadás angol nyelven, magyar felirattal látható

  Augusztusi premierje után október 1-jén hozzánk is megérkezik a DV8 fizikai színházi társulat legújabb, John című produkciójával.Szexualitás és homoszexualitás, tabuk és bűntények, végletekig őszinte (fizikai színházi) előadásban. A történet, ami megelevenedik a forgószínpadon autentikus és személyes, minden mozdulatnak jelentése és jelentősége van, ahogy a táncosok minden egyes szavának is: előttünk formálódik a történet a(z angol) társadalom egy számunkra talán ismeretlen oldaláról, és arról, aki ezt átélte: Johnról.

   

  A DV8 ismét kiprovokálja, hogy olyan fontos társadalmi kérdésekről gondolkozzunk el, amelyek mellett minden nap könnyedén elmegyünk. A társulat alapítója, Lloyd Newson, aki eredetileg pszichológiát tanult, minden darabjában megalkuvás nélkül emeli színpadra a tabutémákat és mozdítja ki komfortzónájukból a nézőket. Ezúttal 50 férfival készített mélyinterjút az életükről, szexről, szerelemről, egyéni küzdelmeikről. Ezekből a történetekből kerekedik ki a John, amelyben egy szereplő különböző életszakaszaiba nyerhetünk betekintést: a rossz családi háttértől, a drogparadicsomon át a beteljesületlen szerelemig. Átlagos, hétköznapi történet, ami legalább annyira szól az életben maradás esélyeiről, mint a társadalmi környezetről. Átjárás a dokumentumszínház, a fizikai színház és a tánc között – az egyes műfajok mennyiségét patikamérlegen mérték ki, így alkotnak együtt új egységet. Bár a társulat sosem használ egyszerű színházi eszközöket, mégis az a természetesség sugárzik darabjaikból, ami feldolgozott témáikban való elmélyülésükből adódik. Most egy, a helyszínt hol szállodává, hol börtönné változtató forgószínpad, illetve a hihetetlen fizikai és szellemi teljesítményt nyújtó szereplők az előadás legmeghatározóbb elemei. Mélyen elgondolkodtató, hatásos és igazi produkció.

  „Ami a brit társulat esetében figyelemre méltó, az a Magyarországon szokatlan minőségi állandóság, a kopásálló nagyszerűség jelensége.”(Halász Tamás, 2005) Ezek az állítások még mindig igazak a DV8-re, hiszen minden darabjukban napjaink közösségi kérdéseit dolgozzák fel. Nemcsak a színház, de a film is otthonos terep számukra: világhírükben nagy szerepe volt táncfilmjeiknek is, melyek olyan kérdésekre koncentráltak, mint a homoszexualitás, vallás és az antidepresszánsokkal elért boldogság. Az utóbbi időben készült produkcióikban kevesebb hangsúlyt helyeznek a mozgásra, a szövegek viszont annál nagyobb jelentőséget kapnak darabjaikban.

  „Hogyan beszélhetünk a mai kor kihívásairól, hogyan vethetünk fel szabadon problémákat, hogyan élhetünk szabadon?”Newson ezeket a szavakat a 2012-ben a Trafóban látható Can We Talk About This? című előadása kapcsán mondta, de a kérdésfelvetés érvényes egész munkásságára, hiszen mind ő, mind társulata, a DV8 mindig a tolerancia, az élhetőség és a túlélés lehetőségeit boncolgatja különböző problémák feldolgozásán keresztül. A Can We Talk About This?-ben a vallásszabadság és a szólásszabadság volt terítéken. A John nem koncentrál egy politikai vagy társadalmi kérdésre: az életet mutatja be, amiben ezek a kérdéskörök időről időre felvetődnek. Személyes harc igazi démonokkal szemben.

   

  Lloyd Newson és a DV8

   

  1986-os megalapítása óta a DV8 (a név egyrészt betűszó – az angol deviate, azaz különbözni, az átlagtól eltérni igét rejti, másrészt rövidítés: Dance and Video 8) világvezető fizikai színházi társulataként szerzett hírnevet. A bő negyedszázados múltra visszatekintő DV8 korábbi előadásai úttörőnek számítottak a brit fizikai színház markáns karakterének és jellegzetes átpolitizáltságának megteremtésében. Lloyd Newson, a társulat alapítója és művészeti vezetője érdeklődésének középpontjában már a 80-as, 90-es évek idején olyan kényes társadalmi kérdések álltak, mint a szexualitás, és ezen belül is a férfiasság – a maszkulin férfiideál – és a szexuálpolitika problematikája. A mára már közkedvelt témának számító gender-kutatás és a nemi identitás kérdéseinek vizsgálata akkor még gyerekcipőben jártak, a darabok (My Sex, Our Dance; My Body, Your Body) alapjául elsősorban feminista elméletek szolgáltak. Az akkor kitörő AIDS-krízis és az eluralkodó homofóbia különösen aktuálissá tették a DV8 provokatív megközelítését. Newson soha sem leplezte nemtetszését az absztrakt tánc kiüresedett, számára semmitmondó esztétikájával kapcsolatban – egyenesen a „művészeti formák Prozac-jának” titulálja ezt az irányzatot. Az utóbbi években pedig az angol csoport kifejezetten a dokumentarista stílusú produkciók felé fordult, amelyekhez archív dokumentumokat és élő interjúkat használnak fel.

  A DV8 működésében meghatározó, hogy a csapat nem enged az ún. produkciós kényszernek, projekt-alapú társulatként működnek, melynek darabjait hosszú és alapos kutatómunka előzi meg.

   

  Az ausztrál származású Lloyd Newson pszichológiai tanulmányokat végzett, majd ösztöndíjjal tanult a London Contemporary Dance Schoolban. Darabjait minden esetben meghatározza pszichoanalitikus látásmódja: hétköznapi történetekből építkezve láttat társadalmi jelenségeket és folyamatokat.  

   

   

   

  A sajtó reakciója az augusztusi premierre:

  „Kirobbanó… káprázatosan előadott...”
  Sylvia Kargl, Kurier, Vienna

   

  „…brilliánsan koreografált… Newson testbeszéde a beszélt nyelvvel táncol.”
  Helmut Ploebst, Der Standard, Vienna

   

  „Nem tudod úgy nézni ezt a produkciót, hogy ne érintene meg John élete.”

  Elisabeth Nehring, Deutschlandfunk (radio review, Germany)

   

  Trailer

  https://www.youtube.com/watch?v=Y6vYucW2kzg

  Letölthető fotók

  https://www.dropbox.com/sh/0majf3tm2ptg9b6/AADyPR9UgFDbuV0HxM-DSISKa

   

  Kritikák, elemzések a társulat korábbi produkciói kapcsán

  http://www.szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=13872&catid=1:archivum&Itemid=7

  http://www.ellenfeny.hu/archivum/2006/2/a-felszin-ketes-dicserete

  http://www.szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36291:a-tolerancia-hatara&catid=13:szinhazonline&Itemid=23

  http://revizoronline.com/hu/cikk/3885/dv8-can-we-talk-about-this-temps-dimages-fesztival-2012-trafo/

  http://www.kultura.hu/gyemantkemenyseg-dv8-can

  http://nol.hu/kultura/20120225-ugy_dontottek__beszelnek_rola-1300159

   

  AZ UTÓBBI 2 ELŐADÁSSAL NYERT DÍJAIK:

  To Be Straight With You(Grand Prix de Danse, 2009, Paris)

  Can We Talk About This?(Helpmann Award for best Dance, 2012, Sydney; Production of the Year, Tanz Magazine Germany).

   

  BUDAPESTEN, a Trafóban korábban bemutatott DV8 előadások:

  2005. DEC. 8 - 10.: Just for Show http://trafo.hu/hu-HU/program_454

  2012. FEBR. 22 - 24.: Can We Talk About This? http://trafo.hu/hu-HU/can-we-talk-about-this

  Sajtóinformáció:Mechiat Zina (sajto@trafo.hu; 06 20/400 6059)

  Was this page helpful?
  Tag page (Edit tags)
  • No tags
  You must login to post a comment.